Andrzej Szadkowski - Tłumaczenia i Wino

  • WPISY WINNE
  • W12ZDANIACH
  • WINEY
    • english
    • français
    • italiano
    • castellano
  • Home
  • Tłumaczenia
  • Zlecenia
  • Cennik
  • Cookies
  • Privacy
  • Kontakt

Callia Alta Shiraz-Bonarda Argentyna 2011 Arhelan

21 kwietnia 2014 By Andrzej Szadkowski

Testowane wino to Callia Alta Shiraz-Bonarda Argentyna, rocznik 2011, w cenie 27,99 PLN za butelkę (0,75) zakupione w dniu 18 kwietnia 2014 w Arhelanie, Białystok.  Wyprodukowane i butelkowane przez Bodegas Callia, San Juan – Argentyna – wino z Valle de Tulum, (czerwone wytrawne, szczepy: 60 % syrah, 40% bonarda, winemaker José Morales).

Callia Alta Shiraz-Bonarda Argentyna, rocznik 2011, w cenie 27,99 PLN za butelkę (0,75).  Test powiada o tej butelce wina (nie przetestowano powtarzalności na kilku butelkach), ocena:  2* – dobre,  86 PPFPP.

Pierwsza uwaga: Odnosząca się do wszystkich win czerwonych, istnieje prawdopodobieństwo, że kiepskie wrażenia smakowe zostały u mnie spowodowane zbyt niską temperaturą podawania wina. Moda modą, wskazania wskazaniami, ale z czerwonym winem, jak z człowiekiem, zmarznięty kuli się i nieskory jest do rozmowy. Przy piecu odtaje i wyraźnie przytomnieje. Dokładnie to samo zaobserwowaliśmy w przypadku Callia Alta. Stało w chłodnym wiejskim pomieszczeniu i podane do stołu uderzyło nas jedynie swoją kwasowością, niczego innego nie oferując. Pozostawione trochę same sobie ogrzało się od ciepłego wiatru, który wczoraj z południowego wschodu wiał, przynosząc nadzieję na szybkie lato i odzyskało wigor.

Wino na zakrętkę, bez korka, po otwarciu nos dostał po głowie beczką i tak już pozostało, aromat dębowych perfum z odrobiną płatków róży. Kolor ciemny, z ciemnym fioletem, bez łez i innych śladów na szkle. Usta duże i okrągłe z uderzeniem szczypiących tanin, cierpkością i goryczą w nasmaku, co neutralizuje się w śródsmaku, kiedy to nadchodzi bonarda z odrobiną interesującej słodyczy zajmującej miejsce gdzieś po środku podniebienia i wchodząc w posmak, o dziwo, bez wanilii i masła beczki (beczka mocno eksponowana w aromacie, żadnego śladu w smaku). Jak wyżej wspomniałem, nie pić tego wina wedle wskazówek o temperaturze 16-18 stopni, bo skończy się to smakowym zawodem. Poczekać, aż dojdzie do dwudziestu. Dobre, ale nie rewelacja, dla upodobań winiawki za drogie.

Skala ocen wedle punktacji „PPFPP”: 0* – wino wadliwe, nie nadaje się do picia, nie polecamy (50-79 punktów PPFPP), 1* – takie sobie (80-85 PPFPP), 2* – dobre (86-89 PPFPP), 3* – bardzo dobre (90-95 PPFPP), 4* – znakomite (96-99 PPFPP), 5* – wybitne (100 PPFPP).

Share this:

  • Tweet

Related

W kategorii:winne Tagi:Argentyna, bodegas callia, bonarda, callia alta, shiraz

Andrzej Szadkowski - Tłumacz przysięgły z włoskiego i francuskiego, autor artykułów o winie i nie tylko.

Wpisy winne

Diagnozy sprzed kilku lat

Fermentując z Fermentem

Wino dla bidoków

Masy i wino

Więcej wpisów z tej kategorii

Tagi

aragonez (14) Argentyna (16) Białystok (40) biedronka (111) Cabernet franc (31) cabernet sauvignon (86) castelao (17) chile (28) crianza (14) Denominación de Origen Calificada (17) doc (19) faktoria win (16) Francja (62) garnacha (22) grajewo (83) grenache (25) hiszpania (117) katalonia (20) kaufland (74) kupaż (17) lidl (143) merlot (70) mourvedre (14) niemcy (14) Pinot noir (17) piotr i paweł (15) polomarket (24) portugalia (49) primitivo (14) Prostki (22) real (25) rioja (33) Sangiovese (19) shiraz (24) syrah (68) tempranillo (121) tesco (22) tinta roriz (21) touriga nacional (31) trincadeira (17) ViniTeranio (18) wina z supermarketów (64) wino (50) Wlochy (36) węgry (14)

#tlumaczeniaonline

Webmaster: 2020 @ online-tlumaczenia.pl

Copyright © 2021 · Agency Pro on Genesis Framework · WordPress · Zaloguj się