Gabbia d’Oro Bardolino DOC, rocznik 2012, w cenie 17,99 PLN za butelkę (0,75), zakupione w dniu 31 marca 2014 w Realu – Białystok (czerwone wytrawne, szczepy: corvina veronese, rondinella, molinara – razem nazywane valpolicella blend). Butelkowane przez Gadoro – Ora (BZ) – Włochy.
Gabbia d’Oro Bardolino DOC, rocznik 2012, w cenie 17,99 PLN za butelkę. Test powiada o tej butelce wina (nie przetestowano powtarzalności na kilku butelkach) ocena: 1* – takie sobie, 85 PPFPP (prawie dobre).
Szkoda, to byłby materiał na niezłe wino, a wyszła taka sobie winiawka. W Weronie kiedyś pijałem Bardolino, to tutaj, w tej butelce, nie ma wiele wspólnego z projektem nawet, nie mówiąc o rzeczywistości. Nos owocowy przy otwarciu butelki (trochę sfermentowana porzeczka), po 5 godzinach prawie niezauważalny, pod koniec kieliszka lekki zapach olejku różanego i beczki, kolor czerwony z jasnymi przebłyskami, usta małe i prawie zupełny brak struktury, powiedziałbym „raczej nośnik płynny, niż wino”, w nasmaku ślady szczypania na podniebieniu, odrobina dalekiej goryczy, wino pojawia się pod koniec kieliszka, w śródsmaku nic, w posmaku tłuszcz na podniebieniu i tłuszcz ten siedzi tam długo, długo. Szkoda.
Skala ocen wedle punktacji „PPFPP”: 0* – wino wadliwe, nie nadaje się do picia, nie polecamy (50-79 puntów PPFPP), 1* – takie sobie (80-85 PPFPP), 2* – dobre (86-89 PPFPP), 3* – bardzo dobre (90-95 PPFPP), 4* – znakomite (96-99 PPFPP), 5* – wybitne (100 PPFPP).